Często zdarza się, że ugotujemy posiłek szybciej, niż było to planowane, lub zaproszeni goście się spóźniają. W tego typu sytuacjach możemy liczyć na cud i mieć nadzieję, że posiłek nie wystygnie, delikatnie go podgrzewać, albo zaopatrzyć się w szufladę do podgrzewania.

Nie jest to jedyna funkcja, jaką spełniają szuflady do podgrzewania. Poza podgrzewaniem jedzenia mogą służyć również do ocieplenia, a nawet znacznie mocniejszej obróbki termicznej naczyń- filiżanek, zastaw, talerzy, czy misek. Wszystko po to, żeby gość lub współbiesiadnik dostał ciepły posiłek w ciepłym naczyniu.

Przemysłowe szuflady grzewcze to obecnie standard wyposażenia każdej szanującej się restauracji, lokalu lub hotelu. W domach nie są on jednak tak bardzo rozpowszechnione. Obecnie rynek sprawił, że ceny szuflad do podgrzewania znacznie zmalały, dzięki czemu ich zakup nie zrobi pustki w naszych portfelach, a może zaoszczędzić wielu przykrych i stresujących sytuacji.

W tym tekście skupimy się na wyborze szuflady grzewczej. Podpowiemy, jakie są rodzaje szuflad grzewczych, jakie powinna mieć parametry dobra szuflada do podgrzewania oraz jakie znajdziemy dodatkowe akcesoria usprawniające korzystanie z tego urządzenia.

Szuflada grzewcza – rodzaje

Szuflady grzewcze głównie montuje się w zabudowie z piekarnikiem lub innym urządzeniem kuchennym. Możemy jednak dowolnie umiejscowić szufladę. Dzieli się je ze względu na typ podgrzewanych przedmiotów. Na rynku istnieją szuflady do podgrzewania potraw oraz szuflady do podgrzewania naczyń.

Szuflady grzewcze do potraw może służyć do dowolnej obróbki termicznej – rozmrażania, podgrzewania, a nawet dogotowywania ciasta. Szuflady do podgrzewania naczyń posiadają parę stopni regulacji, w zależności od typu naczynia. Możemy podgrzać w nich filiżanki, talerze lub inne naczynia. Regulacja określana jest przez temperaturę szuflady. Niektóre dostępne na rynku szuflady mogą łączyć funkcje podgrzewania potraw i naczyń.

Parametry szuflad do podgrzewania

Pojemność

Parametr ten określany jest w ilości naczyń, która można umieścić w szufladzie. Niektórzy producenci podają jedynie liczbę kompletów (np. 6, 12, czy 18), inni określają pojemność swoich szuflad przez ilość konkretnych naczyń, które wejdą do szuflady (np. 6 filiżanek, 10 talerzy, 20 misek itd.). Możemy spotkać się również z podawaniem pojemności dwoma systemami naraz.

W przypadku 3-4 osobowej rodziny warto postawić na szufladę, która odznacza się pojemnością na poziomie około 6-8 kompletów naczyń. Warto również wziąć pod uwagę ewentualne większe imprezy, które będziemy organizować. W tego typu przypadkach warto wybierać szufladę o dwukrotnie większej pojemności.

Ładowność

Kolejnym parametrem związanym z gabarytami szuflad grzewczych jest ładowność. Jak sama nazwa wskazuje, parametr ten określa maksymalne obciążenie szuflady. Średnio wynosi ono od 25 do 30 kg. Taka wartość spokojnie wystarczy do normalnego korzystania z szuflady grzewczej. Jej przeciążenie może skutkować uszkodzeniem, które nie będzie objęte naprawami gwarancyjnymi.

Pobierana moc

Szuflady grzewcze pobierają średnio około 1kWh. Wartość ta nie jest może niezwykle duża, jednak przy częstym korzystaniu z urządzenia może generować odczuwalne, dodatkowe rachunki. Warto zwrócić na to uwagę podczas kupowania szuflady do podgrzewania i w miarę możliwości wybierać energooszczędne konstrukcje.

Regulacja temperatury

W zależności od typu szuflady wyróżnia się konkretne przedziały temperaturowe. W przypadku szuflad do podgrzewania naczyń podstawowe zakresy temperaturowe wynoszą: do ok. 40 stopni, następnie od 40 do 60 stopni i od 60 do 90 stopni. Pierwszy zakres służy do podgrzewania ceramicznych talerzyków i filiżanek, kolejny do talerzy, a ostatni do zastaw i większych naczyń.

Dobre szuflady grzewcze przeznaczone do obróbki termicznej i podgrzewania potraw posiadają regulację temperatury od 60 do nawet 100 stopni. Warto wybrać szuflady posiadające jak najwięcej stopni regulacji. Dzięki temu lepiej przystosujemy jej pracę do swoich potrzeb.

Sposób grzania

Szuflady do podgrzewania posiadają zasadniczo dwa różne systemy grzewcze. Najpopularniejszy i zarazem najskuteczniejszy jest sposób nawiewania gorącego powietrza. Dzięki temu ciepło jest równomiernie rozprowadzane po całej komorze, a naczynia lub jedzenie odgrzewane równomiernie po całej powierzchni.

Innym sposobem jest zastosowanie ceramicznej płytki. Działa trochę jak grzałka. Nagrzewa się do odpowiedniej temperatury i przekazuje swoją temperaturę postawionych na niej przedmiotom. Niektórzy producenci łączą oba sposoby podgrzewania komory szuflady.

Wyposażenie szuflad do podgrzewania

Dobre szuflady do podgrzewania na wyposażeniu mają prowadnice teleskopowe wytrzymujące duże ciężary i antypoślizgowe maty, które ułatwiają wkładanie i wyjmowanie naczyń. Szuflady grzewcze posiadają również szereg zabezpieczeń, które chronią urządzenia przed przegrzaniem, użytkownika przed poparzeniem, a naczynia lub potrawy przed spaleniem.

Przy wyborze szuflady warto określić sposób sterowania. Starsze rozwiązania technologiczne stawiają na przyciski i pokrętła. Nowsze szuflady natomiast na dotykowe ekrany LCD lub specjalne piloty.

Szuflada grzewcza - Ranking 2017

TOP 5 Szuflada grzewcza Producent Cena
1Siemens BI630CNS1SiemensAktualna Cena
2Electrolux EED 14700 OXElectroluxAktualna Cena
3Electrolux EVD29900AXElectroluxAktualna Cena
4Hotpoint-Ariston WD 914 NBHotpoint-AristonAktualna Cena
5Fulgor Milano LD 15 MEFulgor MilanoAktualna Cena

Szuflada grzewcza - Opinie i komentarze (2)

  • 9 listopada 2016 z 11:49
    Permalink

    Jeszcze nie słyszałam o takim rozwiązaniu. Widzę jednak, że szuflady grzewcze to dobre rozwiązanie. Ostatnio czytałam artykuł na ich temat.. Może czas pomyśleć o takiej szufladzie ? 🙂

    Powtórz
  • 9 sierpnia 2017 z 07:12
    Permalink

    Taka szuflada to super sprawa, szkoda tylko że taki mały element tak dużo kosztuje.

    Powtórz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *